Veelgestelde vragen

 

Zijn er in Duitsland nog koopsubsidies?
Sinds 1 januari 2006 is het gehele instituut "Eigenheimzulage" niet meer van toepasing, dus ook niet meer voor duitsers. Hiervoor in de plaats is een regeling gekomen dat men de kosten voor onderhoud aan het eigen huis kan aftrekken van de (duitse) belastingen. Voor de meeste nederlanders die in Duitsland een huis kopen is dit niet zo interessant omdat men meestal kiest voor nederlandse belastingplicht.

 

Hoe zit het met de kosten koper?
U moet rekening houden met ongeveer 12% kosten; waarvan 6,5% overdrachtsbelasting en ca. 2% notaris- en kadasterkosten (excl MwSt). Daarnaast is in Duitsland bij wet geregeld dat een makelaar zich voor zijn diensten mag laten betalen door zowel koper als verkoper of uiteraard door één van beide. Het lokale gebruik bepaalt de hoogte van de courtage (tot maximaal wettelijk 6% ex MwSt.) en wié dit betaalt.
Omdat wij als nederlandse makelaar voor onze werkzaamheden in Duitsland onder de duitse wet vallen, hanteren wij dezelfde voorwaarden en percentages als onze duitse collega's aan de Niederrhein, dwz: 3,57% courtage van de koperszijde, inclusief MwSt. In totaal moet u dus rekening houden met ca. 12% bijkomende kosten.

 

Kan ik voor een huis in Duitsland een hypotheek in Nederland afsluiten?
Er zijn geen Nederlandse hypotheekverstrekkers voor buitenlandhypotheken over en de duitse alternatieven zijn sowieso interessanter. Wij kunnen u in contact brengen met verschillende adviseurs. Enkele daarvan spreken zelfs Nederlands.

 

Hoeveel kinderbijslag krijg ik voor onze kinderen?
In Duitsland is de kinderbijslag (Kindergeld) aanzienlijk hoger dan in Nederland, u heeft er echter pas recht op als u of uw partner geen buitenlands (nederlands) inkomen of uitkering heeft. Het Kindergeld is als volgt vastgesteld: Eerste t/m derde kind: € 184,-- per maand, voor volgende kinderen ontvangt u € 190,-- per maand. Zie hiervoor: http://www.lbv.nrw.de . Sinds kort is het mogelijk om een aanvulling op de kinderbijslag te ontvangen als beide partners in Nederland werken.

 

Komt er veel papierwerk kijken bij het kopen van een huis in Duitsland?
Uiteraard komt er wel wat meer papierwerk aan te pas dan bij het kopen van huis in Nederland, u gaat per slot van rekening emigreren. De Duitse instanties zijn zeer behulpzaam en zullen u goed begeleiden.

 

Waar moet ik inkomstenbelasting betalen?
Je mag kiezen (als je in Nederland blijft werken) waar je de inkomstenbelasting betaalt. De verschillen vind je op http://www.belastingdienst.nl/.

 

Is autorijden in Duitsland écht goedkoper?
Zonder BPM is een nieuwe auto in Nederland goedkoper dan in Duitsland! In Nederland wordt de netto prijs expres lager gehouden om de hoge belasting (BPM) te compenseren. Door nieuwe wetgeving in Europa wordt getracht dit verschijnsel vanaf 2003 enigszins op te heffen, d.w.z. de BPM in de EU-landen enigszins gelijk wordt gesteld. Dit kan als gevolg hebben (bij lagere BPM in Nederland) dat de netto prijzen in Nederland omhoog gaan, of dat de netto prijzen in Duitsland juist zakken (door een eventuele lagere BPM in Duitsland).


Om optimaal gebruik te maken van de situatie, kunt u uw auto in Nederland inruilen voor een nieuwe auto zonder kenteken -en zonder BPM- en deze exporteren naar Duitsland (Nb de inruilprijs van jong gebruikte auto's ligt in Nederland hoger dan in Duitsland!). U krijgt nu dus een hogere inruilprijs voor uw auto, betaalt een lagere nettoprijs en minder BPM.


De houderschapsbelasting voor een auto is in Nordrhein-Westfalen een stuk lager dan in Nederland. In Duitsland wordt deze vastgesteld aan de hand van de vervuilingsklasse en de inhoud van de motor. De verschillen met Nederland zijn het grootst als u op diesel of gas rijdt. Voor een euro II (vervuilingsklasse) auto met dieselmotor is het normbedrag ca. € 15,84 per 100cm² motorinhoud. Als u bijvoorbeeld een moderne dieselauto rijdt/koopt met een motorinhoud van 1,9 l betaalt u dus ca. € 301,-- houderschapsbelasting per jaar.

 

Mag ik met een &39;geel nummerbord&39; blijven rijden?
Dit mag een jaar lang (mits uw verzekering dit ook toestaat). Daarna moet u de auto alsnog exporteren;. Let op: U bent in Duitsland verplicht om een gevarendriehoek en een verbandtrommel in uw auto te hebben, koop deze ín Duitsland zodat u zeker weet dat ze voldoen aan de betreffende Duitse DIN normen.

 

Waar verkoopt VERBEEK IMMOBILIEN huizen in Duitsland?
In principe verkopen we in het hele grensgebied objecten, met de nadruk op Kreis Kleve.

Back to Top